Kilpailu ajetaan maastokoekilpailuna. Väliaikalähtöinä ajettavat maastokokeet ovat 2-10km pituisia. Maastokokeelle starttaa minuutin väliajoilla kerrallaan 5 kuljettajan ryhmä. Maastokokeen jälkeisellä siirtymällä 5 hengen ryhmä kootaan uudestaan kasaan ennen seuraavan MK:n starttia. Jos kilpailija ei ehdi määriteltyyn aikarajaan mennessä maastokokeen starttiin, jatkaa hän kilpailua myöhemmissä ryhmissä. Aikarajat määritellään siten että rauhallisestikkin ajava ehtii huilaamaan ennen seuraavan MK:n starttia. Nopeammin ajavat ryhmät päästetään reitille mahdollisuuksien mukaan ennen määriteltyä lähtöaikaa.

Ennakkoon ilmoittautujat saavat valita itse lähtöryhmänsä. Voit siis ilmoittautua vaikka joukkueesi tai kavereidesi kanssa ja ajatte koko kilpailun samassa lähtöryhmässä. Nopeamman ajan tavoittelijoille suositellaan aikaisempia ryhmiä, kun taas enemmän nautiskelemaan lähteville suositellaan myöhempiä lähtöryhmiä. Jälki-ilmoittautujat sijoitetaan lähtöryhmiin ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kilpailureitistö sisältää vain ja ainoastaan parhaita paloja sekä XC- että enduroradoista, neulaspoluista nopeisiin laskuihin, kalliobaanoista raastaviin nousuihin. Ylämäet ovat vaativia, mutta ylös ajettavissa. Laskut ovat haastavia, mutta pahimmat kivikot ja jyrkimmät pudotukset on jätetty pois. Kovimpien nousujen ja laskujen korkeuserot ovat suuria, mutta ne on linjattu siten että tahtia rajoittamalla ne ovat kaikkien selvitettävissä. Haastavien nousujen sekä hauskojen laskujen välissä ajetaan polkujen parhaimmistoa jotka ei jätä ketään kylmäksi.

Reitistöllä on pituutta 30-40km/päivä.

Kumpanakin päivänä on kilpailunjärjestäjän miehittämä huoltotauko reitin puolenvälin paikkeilla. Tarjolla evästä ja nestetäydennystä. Kuljettajille toimitetaan kilpailunumeroiden noudon yhteydessä numeroidut nyytit, joihin voi pakata evästä ja vaihtovaatteita. Järjestäjä toimittaa nyytit kilpailukeskukselta huoltotauolle ja sieltä takaisin kilpailukeskukseen. Nyytin koko n.2l. Sähköpyöräilijät huomio, järjestäjä toimittaa myös mahdolliset vaihtoakut huoltopaikalle.

Sopivin pyörä kilpailuun on nykyaikainen trail-pyörä. XC-kurjuuttimella loistaa nousuissa ja painavammalla trail-/enduropyörällä dominoi laskuja. Kumpikin osa-alue pitää olla hallussa, jos haluaa pärjätä kokonaistuloksissa.

Täyden matkan kilpailu ajetaan kaksipäiväisenä. Täysimatkalaisten ensimmäinen ajopäivä alkaa perjantaina 17.8. klo 18:00 ja päättyy n. klo 22:00-24:00. Perjantain aikana ajetaan 4-5 maastokoetta. Toinen ajopäivä alkaa lauantaina 18.8. klo 11:00 ja jatkuu noin klo 17:00-18:00. Lauantain aikana ajetaan 5-8 maastokoetta. Huomioi ajovalot perjantain viimeiselle tunneille.

Puolimatkan kilpailu alkaa lauantaina kello 09:00 ja päättyy noin kello 15:00. Puolimatkalaiset ajavat lauantaina saman reitin täysimatkalaisten kanssa.

Kokonaiskilpailun muhkean palkinnon voittaa vähiten maastokokeisiin aikaa käyttänyt kuski. Kokonaiskilpailun lisäksi tapahtumassa kilpaillaan erikseen myös ylä- ja alamäissä. Maastokokeet sisältävät maastoon merkattuja mäkisegmenttejä, joista kerätään erilliset väliajat. Segmenttikilpailu käydään ainoastaan täysimatkalaisten kesken. Voit siis lähteä tavoittelemaan pelkästään ylämäkikuninkaan tai alamäkiparonin titteliä. Nopeimmat nousijat ja laskijat palkitaan myös avokätisesti.

Tapahtumassa on omat sarjat myös sähkö- ja läskipyörille.

Viikonlopun viimeinen maastokoe järjestetään lauantai-iltana Himoksella elävän musiikin tahdissa.